Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ηλιέλαιο το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
Έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, το χυμό, το νερό, την μαρμελάδα, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι ο χαλβάς να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι και φιλέ αμύγδαλο.